TextGrabber: Unikátní překladač textu z obrázků

Online překladač potřeboval alespoň jednou v životě každý z nás. Když jste ale v zahraničí, hodí se i další nástroje. Zkrátka něco, co nepodporuje pouze textový překlad. A proto vám v tomto článku představíme TextGrabber – aplikaci, která umí spolehlivě překládat text z obrázků.

Obsah článku:

Základní představení TextGrabber

Základní představení TextGrabber

TextGrabber není obyčejný překladač. Popravdě nenabízí ani řadu základních funkcí, na nichž většina překladačů staví. Jeho funkce je ale úplně jiná. Nechce se totiž zařadit po bok velikánů v podobě Překladače Google či Microsoft Překladače. Chce si vyšlapat svoji vlastní cestičku a po té úspěšně kráčet společně se svoji věrnou komunitou.

Hlavním poznávacím znakem této aplikace je čtení textu z obrázku. Ten umí poměrně spolehlivě načíst do telefonu a následně využít k dalším akcím. Základem je ale překladač. Pokud budete připojeni k internetu, tak se můžete těšit na podporu více než stovky jazyků. V offline režimu se tento výběr smrskne na jedenáct jazyků.

Mezi jedenáctkou vyvolených se bohužel nenachází čeština. V online verzi ji sice nalezneme, mezi offline jazyky se ale nachází jen ty nejrozšířenější. Patří mezi ně:

  • angličtina,
  • čínština (zjednodušená),
  • čínština (tradiční),
  • francouzština,
  • němčina,
  • indonéština,
  • japonština,
  • portugalština (brazilská),
  • portugalština (klasická – portugalská),
  • ruština,
  • španělština.

V čem se TextGrabber liší od ostatních překladačů?

V čem se TextGrabber liší od ostatních překladačů?

Na trhu je řada multifunkčních překladačů, které vynikají velkým množstvím funkcí a cenou. Ty nejpopulárnější jsou zpravidla zdarma, což pro nově příchozí bývá nepřekonatelná překážka. Pokud tedy nenabízejí něco zajímavějšího než ostatní. Najdeme něco takového i u aplikace TextGrabber?

Ano, najdeme. TextGrabber totiž umí mnohem víc než jen načíst text a přeložit ho. Skvěle poslouží jako čtečka QR kódů. To ale pravděpodobně není nic, co by vás zlákalo ke koupi. Zajímavější je podrobný rozbor textu. Tato aplikace nejenže překládá, ale také hledá důležité informace. Ty pak můžete jednoduše využít.

Je na obrázku telefonní číslo? Stačí jeden klik a voláte. Jednotlivé fragmenty textu můžete snadno vyhledávat na internetu, případně přeměnit adresu v přesnou polohu na mapách. Data pak můžete uložit do kalendáře, upravovat je, sdílet a nechat si je přečíst.

Kromě překladu a výše zmiňovaných případů je možné TextGrabber využít také k digitalizaci textu. Fotoaparát vašeho telefonu namíříte na daný obrázek a počkáte, dokud aplikace neprovede digitalizaci. Tato funkce je dostupná offline. Pokud tedy budete potřebovat dostat informace z tištěného dokumentu do toho digitálního, nepotřebujete připojení k internetu.

Funkce TextGrabber

Funkce aplikace TextGrabber

TextGrabber toho umí opravdu hodně. A to i když odečteme výše zmiňované funkce. Pojďme si v následujících řádcích projít to nejzajímavější, co tato aplikace nabízí.

Překlad v reálném čase

Rychlý překlad se vždycky hodí. A to nejen v podnikové sféře, ale i v té soukromé. Představte si, že byste v zahraničí zamířili do restaurace, ale nedokázali byste přečíst, co vlastně nabízejí. Pokud budete mít v kapse mobilní telefon s aplikací TextGrabber, nic takového se vám nestane.

Díky funkci překladu v reálném čase stačí namířit fotoaparát na daný text a číst jeho lokalizovaný obsah přímo na obrazovce. Budete-li připojeni k internetu, pak budete mít k dispozici více než 100 jazyků s kvalitním překladem. Bez připojení se musíte spokojit s 10 jazyky a překladem jednotlivých slov.

Překlad v reálném čase zajišťuje technologie z dílny ABBY. Jak už bylo řečeno v řádcích výše, dokáže spolehlivě digitalizovat text, a to bez nutnosti pořizovat fotografie. Technologii navíc můžete využít i k rozpoznání jazyka. V offline verzi aplikace zvládne rozpoznat více než 60 jazyků. Nechybí mezi nimi ani čeština.

Telefonní čísla na dosah ruky

Opsat telefonní číslo nezabere tolik času. Stačí otevřít adresář a naťukat tam devět číslic (v zahraničí se můžete setkat i s více čísly). U odkazů to je ale jiné. K jejich jednoduchému zdigitalizování se tedy náramně hodí TextGrabber. Během několika sekund totiž nascanujete text na vaši obrazovku a na všechny odkazy odtud kliknete.

To samé platí i pro data. Po kliknutí na datum vás sice aplikace nepřenese na žádný odkaz, umožní vám ale uložit si danou akci do adresáře. S TextGrabber také snadno najdete adresy na mapě či odešlete emaily.

Ukládání přeložených a digitalizovaných textů

Nikdy nevíte, kdy budete nascanované a přeložené texty potřebovat. Jejich následné vyhledávání pak může být docela oříšek. TextGrabber vám ale tuto práci ulehčí. Veškeré dříve přeložené a zdigitalizované dokumenty ukládá do historie, odkud si je můžete snadno prostudovat znovu.

U některých textů ale máte jistotu, že je zřejmě potřebovat nebudete. Takový jídelní lístek z japonské restaurace z vaší poslední zahraniční dovolené bude akorát zbytečně zabírat místo v paměti. Vybrané záznamy tedy můžete mazat, nebo je spojovat do jednoho.

Překladač pro každého

Výrobci této aplikaci myslí úplně na všechny. A to i na zrakově znevýhodněné. Pro ně je k dispozici funkce VoiceOver. Jak už její název napovídá, převede daný text na mluvené slovo a následně vám ho přehraje. Tato funkce ale není dostupná ve všech jazycích.

K pohodlnému ovládání pak poslouží možnost zvětšení písmen a textu v celé aplikaci. Krom toho si můžete do rozhraní přidat tlačítka se zvukovou odezvou. To znamená, že vám přečtou, co vlastně udělají, než se danou činnost rozhodnete vykonat.

Nevýhody TextGrabber

Nevýhody aplikace TextGrabber

Z výše zmiňovaných funkcí a pozitiv se může zdát, že je TextGrabber naprosto dokonalá a bezchybná aplikace. To ale není pravda. Nám se příliš nelíbilo rozhraní. To je sice jednoduché, ale v porovnání Překladačem Google a podobnými moderními aplikacemi ztrácí.

To ale není ta největší překážka. Tou je totiž cena. Pokud si za TextGrabber nepřiplatíte,  některé z výše zmiňovaných funkcí zůstanou uzamčeny. Cena za prémiový účet je necelých pět dolarů. Kromě prémiového účtu jako celku si můžete pořídit i jednotlivé funkce zvlášť. Některé jazyky si budete muset odemknout také jen s pomocí vaší kreditní karty.

I přesto se jedná o skvělou aplikaci. Základní funkce většině uživatelů postačí. A pokud ne, můžete si stáhnout některou z dvojice výše zmiňovaných velikánů – Překladače Google či Microsoft Překladače. Případně se můžete podívat na náš článek, kde rozebíráme ty nejlepší překladače pro letošní rok.