Grammarly vs. Antidote 10: Který program na opravu chyb v textu je lepší?

Pokud se už nějakou dobu pohybujete v internetovém prostředí, o Grammarly jste už s největší pravděpodobností slyšeli. Z reklam a ohlasů tato služba působí jako vůbec nejlepší. Jak je tomu ve skutečností? Je lepší méně známý Antidote 10, nebo právě Grammarly?

Na to vám odpoví tento článek. Nejprve si ale pojďme projít, co v něm vlastně najdete:

Grammarly – představení

Jde o software určený pro rozpoznávání a opravu chyb v textu. Nabízí příjemné a jednoduché uživatelské prostředí a může být integrován na širokém množství platforem. Dostupný je jako rozšíření pro většinu nejpoužívanějších prohlížečů (Chrome, Safari, Firefox a Edge), ale také na mobilních zařízeních s operačním systémem Android a iOS. K dispozici je též aplikace pro počítače s Windows 10.

Grammarly působí na trhu už více než 10 let. Vývoj probíhal ještě déle, díky čemuž mohla tato služba vybrousit svoje schopnosti na vysokou úroveň. Vývoj sice stále probíhá, ale už v tuto chvíli nabízí kvalitní služby pro anglicky mluvící komunitu, studenty a všechny uživatele, kteří potřebují opravit drobné chyby v textu.

Antidote 10 – představení

Historie Grammarly je sice poměrně bohatá, v porovnání s programem Antidote jde ale doslova o kapku v moři. Nová verze tohoto softwaru vychází každé tři roky. Tedy alespoň v posledních letech. Úplně první krůčky totiž společnost stojící za Antidote 10 začala dělat v 90 letech, kdy došlo k masivnímu rozšíření počítačů.

Nejnovější verze s číslovkou 10 spatřila světlo světa v roce 2018 a přinesla s sebou i řadu zajímavých změn (více o nich se dozvíte níže). Krom oprav chyb v textu, úprav slovosledu a detailních analýz se můžete těšit i na precizně zpracovaný anglicko-francouzský slovník.

Grammarly – funkce a podporované jazyky

Grammarly je službou primárně určenou pro kontrolu gramatických chyb a jejich oprav. K těm samozřejmě nebudete donuceni. Program pouze označí oblast, která se mu nelíbí, a navrhne její úpravu. Na výběr budete mít i ze synonym, která lépe vyjádří danou myšlenku.

Mezi největší výhody Grammarly patří zejména jeho dostupnost. Najdete ho totiž všude, kde by se mohla oprava chyb v textu opravdu hodit – na mobilních zařízeních, v PC, v prohlížeči i na webu. V případě potřeby tedy nemusíte stahovat aplikaci přímo do počítače nebo jiného zařízení. Stačí využít služeb online.

Nejdůležitější funkce jsou dostupné v základní verzi zdarma, další se odemknou až po zakoupení Premium verze. Mezi nejdůležitější patří zejména vylepšení čtivosti textu a jeho následná úprava na základě zvoleného stylu. Akademický text tedy bude kontrolován jiným způsobem než umělecký.

Všem majitelům webů, kteří zaměstnávají redaktory a copywritery, určitě přijde vhod kontrola jedinečnosti článku. Stačí daný text nahrát do editoru Grammarly a počkat na ujištění, že nebyl zveřejněn na žádném z 16 miliard webových stránek vedených v databázi.

Podporované jazyky

Služba v tuto chvíli podporuje pouze angličtinu. Do budoucna ale není vyloučeno přidání dalšího světového jazyka.

Antidote 10 – funkce a podporované jazyky

Stejně jako Grammarly, tak i Antidote 10 staví zejména na jednom prvku – kontrole a opravě chyb v textu. Kromě chyb v gramatice, pravopisu, špatně využitých a skloňovaných slov můžete využít i úpravu v odsazení řádků dokumentu, typografie, vyměnit často se opakující slova za synonyma či zjednodušit dlouhé věty.

Zejména studentům přijde vhod i zabudovaný průvodce. S jeho pomocí můžete velice rychle vylepšit svou angličtinu, protože obsahuje návody ke stavbě anglických vět, psaní pracovních dopisů či 485 článků bez gramatických chyb. Ty mohou posloužit jako inspirace pro vaše příští výtvory.

Nedílnou součástí je i obsáhlý slovník. Ten se pyšní více než 110 tisíci slovy, 50 tisíci běžně používanými výrazy a více než 1,5 milionem synonym. A je dostupný jak v angličtině, tak ve francouzštině. V jednom balení tak získáte korektor textu a propracovaný anglicko-francouzský slovník.

Antidote 10 v porovnání s Grammarly není dostupný na tak širokém spektru platforem. Získáte ho jako aplikaci pro počítače s operačními systémy Windows, Linux a Mac OS. A nebyla ochuzena ani část mobilních uživatelů. Antidote 10 totiž pořídíte pouze na App Storu.

Podporované jazyky

V tuto chvíli se může zdát, že Grammarly je jasnou volbou. Jenže Antidote 10 si do rukávu schovalo eso. Program totiž nepodporuje jen angličtinu, ale také francouzštinu. Oba jazyky mají plnou podporu. Dostupné jsou bohaté slovníky a široká paleta možných oprav.

Oba jazyky ovšem nejsou přímo integrovány v základním programu. Pokud tedy budete chtít využívat veškerých funkcí pro oba jazyky, budete nejprve muset stáhnout modul. Na PC je k dispozici za poplatek. Pro mobilní zařízení zase vznikla speciální aplikace Antidote Mobile – French.

Ceník služeb a funkce – Grammarly

Základní verze

  • Zdarma
  • Oprava chyb a gramatiky

Premium verze (Grammarly Premium)

  • Měsíční platba – 29,95 $
  • Předplacená služba na čtvrt roku – 59,95 $ (19,98 $ měsíčně)
  • Předplacená služba na 1 rok – 139,95 $ (11,66 $ měsíčně)
  • Návrhy synonym
  • Zlepšení čtivosti textu
  • Kontroly na základě zvoleného stylu psaní
  • Kontrola plagiátorství

Verze pro firmy (Grammarly Business)

  • Individuální cena
  • Uzpůsobeno pro pracovní komunikaci
  • Dostupný pro důležité služby a aplikace využívané marketingovým a prodejním oddělením a zákaznickou podporou (sociální sítě, WordPress, Salesforce, Slack, atd.)
  • Maximální zabezpečení

Ceník služeb a funkce – Antidote 10

Antidote 10 pro Windows, Mac a Linux

  • 119,00 €
  • Opravy gramatických a pravopisných chyb v anglickém/francouzském textu
  • Obsáhlý slovník
  • Návody s více než 400 články

Antidote 10 – francouzský/anglický modul

  • 59,00 €
  • Přidává funkce zmíněné výše, ale v dalším jazyce

Antidote Mobile

  • 13,99 $
  • Pro každý jazyk samostatná aplikace za plnou cenu
  • Obsáhlé slovníky
  • Příjemné uživatelské prostředí
  • Návody pro jednotlivé jazyky

Porovnání Grammarly vs. Antidote 10

Je Grammarly cenově výhodnější?

I když obě služby nabízejí podobné možnosti, míří na odlišné cílové skupiny. S klidem v duši ale můžeme říct, že Grammarly zasáhne mnohem větší skupinu lidí. A to nejen díky masivnímu marketingu. Důvodem číslo jedna je zejména cenová politika. Základní funkce odemknete zdarma, a to i bez registrace. Stačí si stáhnout rozšíření do jednoho z podporovaných prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari a Edge).

Zato Antidote 10 žádný plán zdarma nenabízí. Nejlevnější je aplikace pro iOS, kterou pořídíte za necelých 450 korun v App Storu, aplikace pro PC je ale výrazně dražší. V porovnání s Grammarly Premium jde ale pořád o přijatelnou cenu.

Zásadní rozdíl tkví i v cenových plánech. Grammarly je na první pohled levnější. Při volbě ročního předplatného nezaplatíte ani 12 dolarů měsíčně, což se jeví jako zajímavá částka. Není tu ale žádná možnost koupě permanentního přístupu. Grammarly Premium tedy budete muset platit neustále, zatímco Antidote 10 stačí zaplatit jen jednou.

Majitelům starších verzi Antidote se navíc při vydání nové skýtá možnost přejít na novou za sníženou cenu. Za jeden jazyk to činí pouze 49 €, při koupi anglického i francouzského modulu pak 79 €. Pokud tedy přemýšlíte o dlouhodobém využívání, výrazně ušetříte právě při koupi Antidote 10.

Široké spektrum funkcí?

Co se týče služeb, na tomto poli zase jednoznačně zvítězí Grammarly. Antidote 10 zdarma nezískáte, zatímco Grammarly vám dá bez poplatku přístup ke svému hlavnímu nástroji – opravě chyb. Tím ale samozřejmě veškeré náboje nevystřílí. Další užitečné funkce – nabídka vhodných synonym, kontrola originality textu (plagiátorství) či zlepšení čtivosti – odemkne po zaplacení poplatku.

Vhod přijde i těm, kteří do počítače ani prohlížeče nechtějí nic instalovat. Po přihlášení na oficiálních stránkách totiž můžete využívat služeb korektoru bez nutnosti stahování jakéhokoliv instalátoru. Nic takového Antidote 10 nenabízí.

Antidote 10 tedy přijde vhod zejména profesionálům a firmám. Nelze mu upřít, že patří mezi špičkové programy na opravu chyb v anglickém i francouzském textu. A k tomu navíc nabízí i kvalitní anglicko-francouzský slovník.

Výhody a nevýhody Grammarly

Výhody

  • Dostupný zdarma (v ořezané verzi)
  • Korekce gramatických a stylistických chyb zdarma
  • Příjemné uživatelské prostředí
  • Dostupný na velkém množství platforem (prohlížeče, PC, mobilní zařízení)

Nevýhody

  • Grammarly Premium – pouze měsíční předplatné

Výhody a nevýhody Antidote 10

Výhody

  • Dostupný v angličtině i francouzštině
  • Propracovaný slovník v ceně
  • Přívětivá cena

Nevýhody

  • Mobilní aplikaci pro francouzský a anglický jazyk je nutné nakoupit odděleně
  • Malé množství platforem (PC (Windows, Mac, Linux), iOS)

Finální verdikt

Jednoznačně říct, který z této dvojice vyjde vítězně, je poměrně složitý úkol. Záleží na úhlu pohledu. Pokud chcete službu, která je dostupná kdekoliv, kdykoliv a zdarma, pak vám doporučujeme Grammarly. Jestliže si raději připlatíte, pak se nebojte sáhnout po Antidote 10.

Rozum ale velí vybrat Grammarly. Dostupnost na širokém spektru platforem a řada zajímavých služeb jsou zkrátka faktory, které nemůžeme opomíjet. A to i přesto, že při dlouhodobém používání se z finančního hlediska vyplatí spíše Antidote 10.