Grammarly: Opravování chyb v anglickém textu a další užitečné funkce

Grammarly vlétlo na trh jako velká voda. Psal se rok 2009, když se dvojici Alex Shevchenko a Max Lytvyn uhnízdila v hlavě myšlenka na unikátní projekt. Projekt, s jehož pomocí by mohly miliony lidí po celém světě konečně zapomenou na překlepy a posílat firemní emaily či jiné důležité zprávy naprosto bez chyb.

Populární na každém rohu

Od založení už uběhlo deset let. Tým kolem Shevchenka a Lytvynova tvrdě dřel a udělal z Grammarly nástroj, který je populární a hojně využívaný. A pomáhá k tomu i fakt, že je dostupný téměř na všech platformách.

Mezi základní stavební kameny patří PC s operačním systémem Windows a běžně využívané aplikace. Grammarly můžete použít jako rozšíření pro Google Chrome, Mozillu Firefox či Microsoft Edge. Jednoduše si jej integrujete i do kancelářského balíku Microsoft Office. V případě, že jej chcete mít neustále po ruce, existuje i aplikace pro Windows. Nezapomnělo se ani na uživatele mobilních zařízení a produktů od Applu.

Kompletní výčet dostupných platforem

  • Rozšíření pro prohlížeče (Chrome, Firefox, Edge, Safari)
  • Aplikace pro počítače s operačním systémem Windows 10
  • Aplikace pro Mac
  • Aplikace pro mobilní zařízení s operačním systémem Android a iOS

Kvalitní služby zcela zdarma?

Tu nejdůležitější funkci, kvůli které byste si Grammarly měli stáhnout, dostanete zcela zdarma. Za kontrolu gramatiky a překlepů nemusíte platit ani korunu a budete mít jistotu, že váš text bude v pořádku. O tom se ostatně můžete přesvědčit v našem posledním článku.

Tato služba ale nabízí mnohem víc. A vše se vám odemkne po uhrazení poplatku, který začíná na necelých dvanácti dolarech. Dostupné jsou tři typy předplatného:

  • Roční – zaplatíte 139,95 $. Měsíční platba pak vychází na 11,66 $.
  • Čtvrtletní – zaplatíte 59,95 $. Měsíční platba pak vychází na 19,98 $.
  • Měsíční – zaplatíte 29,95 $ měsíčně.

Vyplatí se ale koupě Premium verze? To záleží na tom, jaké služby od ní očekáváte. Překladač nebo slovník nečekejte. Těšit se ale můžete na ještě důslednější úpravu textu a zlepšení jeho čtivosti. Pro profesionálního překladatele nebo rodilého mluvčího nejde o funkci, kvůli níž by měl sáhnout do peněženky pro další peníze, studenti z ní ale budou mít radost.

Kvalita opraveného textu není stoprocentní. O tom bylo napsáno už mnoho, Grammarly i tak patří mezi hojně užívané nástroje mezi studentskou obcí. Pochlubit se může více než 600 univerzitami, které jeho služeb využívají, a více než sedmi miliony uživateli denně.

Pomocník pro vydavatele

Další funkce chybějící ve verzi zdarma je tzv. kontrola na základě vašich preferencí. Grammarly se vás zeptá, jaké texty nejčastěji píšete, a tomu následně přizpůsobí i opravování a volbu vhodných slov. Na výběr máte z pěti možností:

  • Kreativní
  • Základní
  • Akademický
  • Technický
  • Byznysový (Bussiness)

Pokud si tedy Premium verzi pořídíte, nezapomeňte si jeden ze stylů vybrat. Určitě byste nechtěli, aby důležitý pracovní email vypadal jako báseň.

Majitelům webových stránek přijde vhod i kontrola plagiátorství. Grammarly porovnává vámi vložený článek s více než 16 miliardami webů napříč celým internetem, výsledek je tedy autentický.

Je Grammarly bezpečný?

Není to tak dávno, co internetem začala kolovat zpráva o bezpečnostní díře uvnitř rozšíření Grammarly pro prohlížeče. Mělo se jednat o tak závažnou chybu, jíž by se dalo zneužít k ukradení veškerých dat uživatelů. A to od jejich přihlašovacích údajů až po vyhledávané výrazy. Kdyby se tato zpráva potvrdila jako pravdivá, vyvolalo by to velký poprask a nejspíše i masivní odliv uživatelů. Jak se ale brzy ukázalo, nešlo o tak závažný problém.

V případě zneužití bezpečnostní díry by se to dotklo „pouze“ dokumentů vytvořených v Editoru Grammarly. Ten je dostupný po přihlášení na oficiálních stránkách. A i když si určitě našel svoje uživatele, rozhodně jeho služeb nevyužívá tolik lidí jako například Google Dokumentů či Microsoft Office.

Chyba sice byla velice rychle opravena, i tak vyvstává otázka, jestli je používání Grammarly bezpečné. A odpovědět je opravdu těžké. Pokud se podíváme na bezpečnostní opatření, která provozovatel Grammarly učinil, nemůžeme jim nic vyčíst. Většina důležitých procesů probíhá na serverech ve vnitřní síti, pouze několik z nich je přímo přístupných na internetu. Ty jsou ale velice dobře zaštítěny a pro případné hackery by byl obrovský problém se do nich nabourat. Veškerá komunikace je navíc šifrovaná, což pokusy o prolomení ještě více znesnadňuje.

Jak se ale říká, nic není na 100 % bezpečné. Když jdete na procházku, také nemůžete s jistotou říct, že se po cestě nic nestane. A u internetových aplikací to platí dvojnásob. Ze strany dodavatele se ale nemusíte ničeho obávat. Bezpečnostní opatření jsou špičková. O jejich zlepšování se navíc stará interní tým připravený zakročit, kdykoliv to bude potřeba.

Jaké jsou alternativy?

Grammarly samozřejmě není jediná služba, která poskytuje opravu gramatiky a slovosledu. Pokud chcete vidět, jak si stojí v konkurenci dalších velkých i malých poskytovatelů, podívejte se na náš výběr nejlepších opravovačů textu.