Překlad textu z obrázku: Který překladač obrázků pro mobily je ten nejlepší?

Něco, co by ještě několik let zpátky bylo neřešitelným problémem, se dnes stalo skutečností. Strojový překlad a jeho kvalita se zvyšuje a s ním se zvětšuje i poptávka po doplňkových službách, které ještě více ulehčují život. Jednou z nich je překlad textu z obrázku. Pokud budete na dovolené v zahraničí a uvidíte nápis v cizím jazyce, nemusíte se už složitě doptávat místních, co to znamená. Není nutné pracně zjišťovat, jak zdánlivě nečitelná písmena přepsat do překladače. Stačí vytáhnout svůj mobilní telefon, pořídit fotografii a počkat, než aplikace předložený text přelouská a převede do vámi vybraného jazyka.

Překlad obrázků jako výdobytek moderní doby

I když by se mohlo zdát, že tato funkce je tu s námi teprve krátkou dobu, opak je pravdou. Google přidal možnost překladu textu z obrázků do svého překladače už před sedmi roky, vývoj samotné technologie ale začal o poznání dříve. OCR (Optical Character Recognition) má své kořeny už v počátcích minulého století, v digitální sféře se však začal využívat až v roce 2003.

V následujících letech byla technologie dále vylepšována, až nakonec v roce 2008 představila Nokia první aplikaci schopnou přeložit text z vyfoceného obrázku z čínštiny do angličtiny. Výběr jazyků tedy nebyl příliš pestrý, tento problém byl ovšem vyřešen poměrně brzy s tzv. „business kartou“. Největší poprask ale způsobil až Google, když začal postupně integrovat tuto funkci do svých aplikací a následně i překladače. A během několika let ji dokázal dotáhnout téměř k dokonalosti.

Nejlepší překladače obrázků v roce 2019

Vraťme se ale zpět do roku 2019. Do doby, kdy mobilní zařízení naprosto válcují digitální svět a jsou nezbytným společníkem každého moderního člověka. Kromě činností zahrnujících procházení sociálních sítí, surfování na internetu či dopisování s kamarády jej však můžete využít jako neocenitelného pomocníka při překladu. Které mobilní aplikace pro překlad obrázků jsou tedy tím nejlepším možným řešením?

Google Translator

  • Počet jazyků: 88
  • Podpora češtiny: Ano
  • Dostupnost: Android | iOS
  • Cena: Zdarma

Dnes už obecně platí, že pokud chcete něco přeložit, ať už jednu frázi či delší text, udělá to za vás Google Překladač. Jeho kvalita se totiž v posledních letech posunula raketovým tempem kupředu, k čemuž dopomáhá nejen neuronová síť se schopností strojového učení a ověřování překladů uživateli, ale také množství služeb. A mezi ně patří i kýžený překlad textu z obrázků.

V tuto chvíli je dostupný překlad mezi 88 jazyky, mezi nimiž nechybí ani čeština. Nespornou výhodou je jednoduché ovládání s jasně vyznačeným polem pro text, do něhož jednoduše napasujete potřebnou frázi. Vše je navíc neuvěřitelně rychlé. Hotovo tedy budete mít doslova mrknutím oka. A to i za snížené viditelnosti díky možnosti nasvětlení.

Microsoft Translator

  • Počet jazyků: Více než 60
  • Podpora češtiny: Ano
  • Dostupnost: Android | iOS
  • Cena: Zdarma

Giganta s obrovským rozpočtem může překonat jen další gigant. V tomto případě to platí dokonale. I když Microsoft Translator v některých oblastech na svého úhlavního soupeře nestačí, i tak jde o nejvážnějšího konkurenta na poli překladačů textu z obrázků. Největším rozdílem oproti Google Překladači je fakt, že k provedení překladu je nejprve potřeba zamířit fotoaparátem na text a potvrdit svůj požadavek stiskem tlačítka. Navíc dokáže překousnout jak horizontální, tak vertikální naklonění.

Pokud budete potřebovat i další výpomoc, pak Microsoft Translator nabízí řadu dalších služeb. Krom klasického překladače je možné využít tzv. bilinguálního překladače. Jde o funkci, díky níž stačí pouze zapnou telefon, otevřít aplikaci a začít konverzovat s kýmkoliv v jednom z 60 podporovaných jazyků. Stačí podržet jednu z ikon, začít mluvit a překladač už poté slovo po slovu přetlumočí.

iTranslate Lens

  • Počet jazyků: 43
  • Podpora češtiny: Ano
  • Dostupnost: Android | iOS
  • Cena: 5,99 $ měsíčně

Aplikace iTranslate nabízí překlad mezi více než 100 jazyky a nechybí mezi nimi ani čeština. Je vhodný i jako kapesní slovník a hodí se i k předčítání vybraných frází s ženským či mužským hlasem. Tyto funkce naleznete v bezplatné verzi, pokud ale potřebujete přeložit text na obrázku, budete muset vytáhnout z peněženky šest dolarů měsíčně.

iTranslate Lens se totiž odemkne až s Pro verzí. Podporuje ovšem jen 43 jazyků a zaměření na text je nutné udělat ručně. Placenou verzi ale můžete nejprve vyzkoušet na sedm dní zdarma, takže pokud vám nebude vyhovovat, můžete jednoduše přejít na některou z výše zmíněných aplikací.

Který překladač je nejlepší?

Trojice výše zmíněných překladačů nabízí spoustu užitečných služeb, které využijí nejen cestovatelé. V tomto článku jsme se ale zaměřili pouze na jednu funkci, a to překlad obrázků, kde jasně vítězí Google Translator. Rychlost, kvalita a pohodlí je zkrátka něco, co zbylí konkurenti jen tak nepřekonají. A nezaplatíte za něj ani korunu.