Nejlepší překladače (rozšíření) pro prohlížeče v roce 2019

Google Překladač

  • Dostupný na: Google Chrome
  • Počet jazyků: 53
  • Podpora češtiny: Ano
  • Cena: Zdarma

Google Překladač patří platí za jeden z nejlepších a nejpoužívanějších online překladačů dnešní doby. Můžeme jej využít k překladu krátkých i složitých souvětí a dokumentů na webu, užít si netušených možností v mobilní aplikaci, nebo jej integrovat do svého prohlížeče.

Funkce

Rozšíření přidá ikonku Google Překladače vedle vyhledávacího pole. Odtud vás bude toto rozšíření upozorňovat, jakmile navštívíte cizojazyčnou stránku a nabízet vám překlady. Stránku jednoduše přeložíte kliknutím na ikonku a následně na políčko „Přeložit stránku“. Původní znění zobrazíte poklepáním na tlačítko „Zobrazit původní“.

Kvalita překladu

Google Překladač dobře zvládá technické texty a termíny, s těmi obecnými už si ale tak dobře neporadí. Text je sice srozumitelný, někdy ale nesprávným překladem jednoho slova zboří význam celé věty. Pro základní porozumění tedy postačí, rozhodně však na něj není 100% spolehnutí. Angličtináři si naše tvrzení mohou ověřit v ukázce přiložené níže.

Ukázka překladu

Původní text: Doom 64 was confirmed for PC and dated for March 20, 2020 a couple of weeks ago, but you may have missed it because it came along with the news that Doom Eternal is delayed into 2020. So here’s a reminder, in the form of the official announcement trailer. – zdroj: pcgamer.com

Překlad: Doom 64 byl potvrzen pro PC a datován 20. března 2020 před pár týdny, ale možná jste ho zmeškali, protože přišlo se zprávou, že Doom Eternal je do roku 2020 zpožděn. Takže tady je připomenutí, ve formě oficiálního oznámení přívěsu.

Instalace Google Překladače

Klikněte na tento odkaz, který vás přenese na stránku s rozšířením. Na stránce pak uvidíte modré tlačítko „Přidat do Chromu“. Klikněte na něj a vyčkejte, dokud se neukáže vyskakovací okénko. Aplikaci nejprve musíte povolit, že může číst a měnit data na navštívených webech, což je vzhledem k její funkci logické. Potvrďte klepnutím na tlačítko „Přidat rozšíření“. Chvíli počkejte. Rozšíření se stáhne a nainstaluje do Chromu.

Dostupnost na dalších platformách

Stejnojmenná rozšíření naleznete i na Firefoxu a Opeře, každopádně žádné z nich není vytvořeno přímo Googlem. Jedná se o pomůcky vytvořené třetí stranou, které text odešlou k překladu právě Google Překladači a následně vám zobrazí výsledek. Chcete-li jej tedy používat i na výše zmíněných prohlížečích, přinášíme vám jednoduchý návod.

Jak nainstalovat Google Překladač (Firefox)

Začnete-li hledat Google Překladač v nabídce rozšíření pro Firefox, vyskočí na vás hned několik alternativ. Tou nejlepší je Google Translation, která zatím posbírala 4,4 hvězdiček z pěti a funguje přesně tak, jak byste očekávali. Vyberete si jazyk, do kterého chcete vybraný text přeložit, označíte jej a po kliknutí pravým tlačítkem na označený text vyberete položku Google Translation. Než budete moci služeb tohoto rozšíření využít, musíte si jej nejprve nainstalovat.

Klikněte na tento odkaz. Ten vás přenese na stránku s rozšířením Google Translation. V kolonce s názvem a jménem autora uvidíte modré tlačítko „Přidat do Firefoxu“. Prohlížeč se vás po stisknutí tlačítka zeptá, jestli plugin opravdu chcete přidat. Potvrďte i další vyskakovací okénko. Instalace skončí bez jakéhokoliv upozornění.

Jak nainstalovat Google Překladač (Opera)

U Opery je situace podobná. Pokud budete hledat Překladač přímo od Googlu, žádný nenajdete. Odpovědnost tedy vzali do rukou nezávislí tvůrci. Který výtvor ale vybrat? Google™ Translator stáhnete po kliknutí na tento odkaz. Hodnocení 4,4 hvězdiček z pěti a téměř milion stažení vypovídá o jeho kvalitě.

Instalaci provedete kliknutím na „Přidat do Opery“. Prohlížeč se vás zeptá, jestli chcete rozšíření opravdu přidat. Potvrďte a počkejte na instalaci, která se provede během několika sekund.

ImTranslator

  • Dostupný na: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera
  • Počet jazyků: 91
  • Podpora češtiny: Ano
  • Cena: Zdarma

ImTranslator patří k nejvážnějším konkurentům Google Překladače. Tedy alespoň na poli rozšíření, kde se může pochlubit více než milionem uživatelů napříč všemi platformami. Hodnocení se zastavila na 4,4 hvězdičkách z pěti (u Opery dokonce na 4,6), což je velice dobrá vizitka.

Funkce

Toto rozšíření nabízí spojení kvality nejlepších překladačů dneška. Využívá služeb Bing Překladače, Google Překladače, Yandexu a vlastního řešení. Díky tomu může nabídnout překlad z 91 jazyků. Sami si navíc můžete zvolit, jaký způsob překladu zvolíte. K dispozici je vložený překlad, který otevřete stiskem příslušné kombinace kláves. Překlad v okně zase otevře vyskakovací okénko, v němž si vyberete, který z překladačů chcete využít, vložíte příslušný text a vyzvete plugin k tomu, aby vám předložil výsledek. Dostupná je i možnost překladu celých webových stránek.

V případě potřeby můžete využít funkce „text na hlas“. Ta přečte vybraný úsek textu v jednom ze 30 podporovaných jazyků. Rozšíření si navíc ukládá předchozí překlady, k nimž můžete jednoduše přistoupit stisknutím příslušného tlačítka. K dispozici je také slovník.

Kvalita překladu

Zdá se, že hodnotit kvalitu překladu by bylo zbytečné. Máme tu tři poskytovatele, mezi nimiž nechybí ani Google Překladač. Zdá se tedy, že výsledek bude identický. Ale není. Testu jsme podrobili stejný úryvek textu jako v případě prvního rozšíření, dočkali jsme se však výsledku v odlišné kvalitě. Zajímavý je zejména fakt, že je srozumitelnější a čitelnější. V poslední větě se sice objevila gramatická chyba, každopádně slovo „trailer“ nebylo přeloženo jako přívěs. Díky tomu věta neztratila svůj původní význam. Další služby tak kvalitní překlad nenabízí. Však posuďte sami.

Ukázka překladu

Původní text: Doom 64 was confirmed for PC and dated for March 20, 2020 a couple of weeks ago, but you may have missed it because it came along with the news that Doom Eternal is delayed into 2020. So here’s a reminder, in the form of the official announcement trailer. – zdroj: pcgamer.com

Google: Doom 64 byl potvrzen pro PC a datován pro 20. března 2020 před několika týdny, ale možná jste to zmeškali, protože to přišlo se zprávou, že Doom Eternal se odkládá do roku 2020. Takže zde je připomínka, ve formě Oficiální oznámení trailer.

Microsoft: Doom 64 byl potvrzen pro PC a datován na 20. března 2020 před pár týdny, ale možná jste to zmeškal, protože se to přišlo zprávou, že Doom věčný se zpozdí na 2020. Tak tady je připomínka, ve formě oficiálního oznámení přívěsu.

Yandex: Doom 64 byl potvrzen pro PC a datováno na 20. Března 2020 pár týdny, ale možná jste to přehlédli, protože přišel se zprávou, že Doom Věčný je odloženo do roku 2020. Tak tady je připomínka, a to ve formě úředního oznámení přívěsu.

Instalace ImTranslator

Google Chrome

Po kliknutí na tento odkaz se před vámi otevře stránka s ImTranslator. Vedle názvu rozšíření uvidíte tlačítko „Přidat do Chromu“, na které klikněte. Vyskakovací okénko vám oznámí, že ImTranslator: Překladač, Slovník, Hlas bude moct číst a měnit všechna data na navštívených webech. Potvrďte přidáním a vyčkejte na dokončení instalace. Ta proběhne po několika sekundách a skončí otevřením webové stránky se žádostí o příspěvek a výpisem nových funkcí. Tu můžete v klidu zavřít a začít plugin používat.

Mozilla Firefox

Klikněte na tento odkaz a počkejte, dokud se před vámi neotevře stránka s nápisem ImTranslator – Překladač, Slovník, Hlas. Klepněte na modré tlačítko „Přidat do Firefoxu“ a potvrďte všechna vyskakovací okénka. Instalace proběhne během několika sekund a skončí otevřením webové stránky se žádostí o příspěvek a výpisem nových funkcí. Přispívat samozřejmě nemusíte. Stačí ji tedy zavřít a začít ImTranslator používat.

Opera

Po kliknutí na tento odkaz vyhledejte tlačítko „Přidat do Opery“ v pravé části obrazovky. Potvrďte veškerá vyskakovací okna a počkejte na dokončení instalace. Že je hotovo zjistíte, jakmile se otevře stránka s žádostí o příspěvek a výpisem funkcí. Stránku zavřete (pokud nechcete přispět nebo si přečíst víc).

Mate Translate

  • Dostupný na: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Opera, Safari
  • Počet jazyků: 103
  • Podpora češtiny: Ano
  • Cena: Zdarma + poplatky v aplikaci (29,99 $ Safari)

Konečně pro vás máme překladač, jehož služeb může využít každý. Mate Translate je totiž dostupný na všech nejrozšířenějších prohlížečích včetně Edge a Safari. Nabízí široké množství jazyků a funkcí, které využijete nejen při překladu celých stránek.

Funkce

Mate Translate staví zejména na široké nabídce jazyků. Nalezneme jich tu hned 103 a nechybí mezi nimi ani čeština a slovenština. Jakoukoliv stránku přeložíte jedním kliknutím. Pokud čtete článek a nerozumíte jedinému slovíčku, stačí jej označit a nechat si jej přeložit. Mate Translate je k dispozici i v případě, že potřebujete přeložit vlastnoručně psaný text. V tu chvíli stačí jen otevřít prohlížeč, kliknout na ikonku s rozšířením a napsat jej do příslušného políčka.

Často překládaná slovíčka uložíte do slovníku frází, k němuž později snadno přistoupíte. A díky synchronizaci o tento slovník nepřijdete ani v případě, kdy vyjedete na dovolenou a budete mít u sebe jen telefon. Jedná se zkrátka o parťáka, který vám v každé situaci bude krýt záda.

Kvalita překladu

V porovnání s výše zmiňovanou dvojicí Mate Translate výrazně zaostává. Skloňování slov není optimální, stejně tak jako samotný překlad. Pokud se podíváme na testovanou ukázku, opět uvidíme problém ve slově „trailer“, který Mate Translate přeložil jako přívěs. Ani při překladu dalších stránek a slovních spojení si nevedl příliš dobře. Často jsme potřebovali vidět původní předlohu, abychom pochopili, co se nám překladač snaží sdělit. Srozumitelnost textu je ale ve většině případů dostačující a pro základní úkony naplno postačí. Rozhodně vám ale nedoporučíme jeho placenou verzi.

Ukázka překladu

Původní text: Doom 64 was confirmed for PC and dated for March 20, 2020 a couple of weeks ago, but you may have missed it because it came along with the news that Doom Eternal is delayed into 2020. So here’s a reminder, in the form of the official announcement trailer. – zdroj: pcgamer.com

Překlad: Doom 64 bylo potvrzeno pro PC a datováno na 20. března 2020 před pár týdny, ale možná jste vynechal, protože to přišel se zprávou, že Doom Eternal je zpožděný do roku 2020 . Tak tady je připomínkou, v podobě oficiálního oznámení přívěsu.

Instalace Mate Translate

Google Chrome

Po kliknutí na tento odkaz klepněte na tlačítko „Přidat do Chromu“. Vyskakovací okénko vás upozorní, že Mate Translate bude moct číst a měnit všechna data na navštívených webech. Potvrďte kliknutím na „Přidat rozšíření“ a vyčkejte na konec instalace. Kvůli velkému množství funkcí bude trvat o něco déle než u ImTranslate a Google Překladače, takže mějte strpení. Po skončení instalace se otevře stránka s návodem k použití. Můžete si jej pročíst, nebo stránku zavřít. Při prvním otevření po vás plugin bude vyžadovat souhlas s GDPR. Přečtěte si podmínky, odsouhlaste a můžete Mate Translate používat.

Mozilla Firefox

Po kliknutí na tento odkaz klepněte na tlačítko „Přidat do Firefoxu“. Spustíte tak stahování souboru, který se následně naimportuje a nainstaluje do prohlížeče. Před dokončením budete vyzváni k potvrzení, že toto rozšíření opravdu chcete přidat. Odsouhlaste, stejně tak jako další vyskakovací okénko, které vás seznámí s možností správy doplňků. Mezitím se otevře stránka s návodem k použití Mate Translate. Tím instalace úspěšně skončila.

Opera

Po kliknutí na tento odkaz klepněte na tlačítko „Přidat do Opery“. Instalace proběhne na pozadí a skončí otevřením stránky s návodem. Tu můžete v klidu zavřít a začít rozšíření používat.

Safari

Jelikož je na App Storu Mate Translate placený, budete si muset rozšíření nejprve zakoupit. Po zaplacení třiceti dolarů budete vyzváni ke stažení. Instalace skončí otevřením stránky s návodem, kterou můžete zavřít.

Microsoft Edge

Klikněte na tento odkaz, nebo přímo zamiřte do Microsoft Storu nainstalovaném ve vašem počítači. Klikněte na tlačítko „Získat“ a počkejte, dokud se nestáhne soubor a aplikace nenainstaluje. Po instalaci Mate Translate spusťte skrze Microsoft Store klepnutím na tlačítko „Spustit“. Objeví se vyskakovací okénko, které stačí potvrdit klepnutím na „Zapnout“. Při prvním otevření na vás vyskočí stránka s návodem k použití. Tu můžete bez problémů zavřít.

Microsoft Translator

  • Dostupné na: Microsoft Edge
  • Počet jazyků: 60+
  • Podpora češtiny: Ano
  • Cena: Zdarma

Microsoft Překladač přináší vysokou kvalitu srovnatelnou s Google Překladačem. Nabízí překlad mezi více než 60 jazyky, mezi nimiž nechybí ani čeština, a základní funkce, které během prohlížení cizojazyčných stránek využijete.

Funkce

Překladač od Microsoftu přináší přesně to, co od něj očekáváte. Širokou nabídku jazyků můžete využít k překladu celých stránek jedním kliknutím. A pokud vás zajímá jen část textu, stačí ji jednoduše označit a nechat si zobrazit její překlad.

Kvalita překladu

Microsoft Překladač vždycky žil ve stínu slavnějších konkurentů a je to vidět i na výsledku. Překlady nejsou optimální a dost často si neporadí s termíny nebo názvy. Ilustrované je to v našem ukázkovém textu, kde byl název „Doom Eternal“ přeložen jako „Doom věčný“. Problémem bylo i slovo „trailer“, ze kterého se ve výsledku stal „přívěs“. Jinak je ale text poměrně srozumitelný a ve většině případů ani není potřeba sahat po původním textu, abyste pochopili jeho význam.

Původní text: Doom 64 was confirmed for PC and dated for March 20, 2020 a couple of weeks ago, but you may have missed it because it came along with the news that Doom Eternal is delayed into 2020. So here’s a reminder, in the form of the official announcement trailer.

Překlad: Doom 64 byl potvrzen pro PC a datován na 20. března 2020 před pár týdny, ale možná jste to zmeškal, protože se to přišlo zprávou, že Doom věčný se zpozdí na 2020. Tak tady je připomínka, ve formě oficiálního oznámení přívěsu.

Instalace Microsoft Překladače

Klikněte na tento odkaz, nebo zamiřte přímo do Microsoft Storu a vyhledejte spojení „Translator For Microsoft Edge“. Klepněte na tlačítko získat a počkejte na stažení a instalaci. Jakmile se dokončí, klikněte na tlačítko „Spustit“. To vás přenese zpět do prohlížeče a požádá vás o zapnutí rozšíření. Tím instalace končí a vy můžete rozšíření bez omezení využívat.