Nejlepší překladače morseovky: Pomocníci do mobilu i online překladače pro PC

Historie morseovky

Než o nich ale začneme mluvit, pojďme se podívat do historie. Ještě nedávno byla komunikace na delší vzdálenosti problematická. Nic jako telefon či internet neexistovalo, veškerá rozmluva tak probíhala za pomoci listonošů a ručně psaných dopisů. 19. století ale přineslo řadu užitečných vynálezů, které ulehčily lidem život.

O jeden z nich se postaral Samuel Finley Breese Morse. Po vystudování na Yaleově univerzitě se proslavil jako malíř, brzy ale objevil zcela novou vášeň. Vášeň pro poznání. Psaly se 30. léta 19. století, když Morse začal pracovat na prvním elektrickém telegrafu. Vynálezu, který převrátil svět naruby.

Právě díky tomuto vynálezu bylo konečně možné hovořit na dlouhé vzdálenosti. Tedy s pomocí speciální abecedy, kterou vytvořil. Komunikace spočívala v rozklíčování řetězce zvuků, které tvořily slova a celé věty. Morseova abeceda je tak univerzální, že se s ní dá dorozumět i s pomocí světla.

Nová éra lidské komunikace

Asi si umíte představit, jakou díru do světa morseovka udělala. V dobách, kdy byla problémem komunikace na několik desítek kilometrů, se najednou dokořán otevřely brány celému světu. Do života běžných občanů tak výrazně nezasáhla, od základu ale překopala válečné řemeslo.

Zejména námořnictvo mělo do té doby svázané ruce. Nyní stačilo zablikat světlem podle přesně daných pravidel a zpráva se dostala ke svému příjemci ve zlomku vteřiny. Uplatnění nalezla zejména během obou světových válek, než se přešlo k vyspělejším způsobům komunikace a šifrování.

Zdroj: www.budwin.net

Využití morseovky dnes

Od vynálezu Morseovy abecedy a elektrického telegrafu uběhla téměř dvě století. Pokud potřebujeme s někým něco rychle vyřešit, zvedneme telefon a zavoláme, případně zapneme počítač a domluvíme se přes sociální sítě. V některých sférách ale morseovka stále zůstává důležitým prvkem.

Rozšířená je mezi radioamatéry. Používá se i v některých sférách civilního letectví. Svoji nezastupitelnou úlohu má stále u námořnictva, kde se některé zprávy kvůli úspoře času předávají právě pomocí morseovky.

Pomocník v mobilu

V běžném životě nejspíše morseovku nevyužijete, i tak je dobré být připraven. Stačí do mobilu nainstalovat některou z aplikací uvedených níže a v případě potřeby ji využít k překladu. Vhod přijdou i jako učební pomůcky.

Morsee

A právě k tomuto účelu poslouží Morsee. Jakmile ji nainstalujete, otevře se před vámi jednoduchá obrazovka s výpisem jednotlivých písmenek. Pod každým z nich naleznete i jeho podobu v Morseově abecedě. Klikáním na jednotlivá písmenka složíte dohromady slovo, které si můžete nechat v dolní části obrazovky přehrát.

Aplikace je dostupná pouze pro uživatele s operačním systémem Android. K dispozici je sada písem, mezi nimiž nalezneme latinku (anglickou), kana (systém japonského písma) a azbuka.

M3 Translator

M3 Translator, jak už sám název napomíná, je překladač. Dokáže přeložit text v Morseově abecedě do jednoho z podporovaných jazyků. Těch je poměrně dost, ale chybí mezi nimi čeština:

  • angličtina
  • arabština
  • perština
  • ruština
  • řečtina
  • korejština
  • hebrejština
  • japonština

Aplikace podporuje i zvukový vstup. Po stisknutí příslušného tlačítka tedy můžete daný text nahrát a nechat jej přeložit do morseovky. Anebo naopak.

Morse code Reader

Pokud překousnete zastaralé rozhraní, stane se tato aplikace vaším skvělým společníkem. Její primární funkcí je překlad morseovky v podobě zvuku do textu. Stačí tedy přiložit telefon ke zdroji zvuku a chvíli počkat.

Aplikace má jen tři tlačítka a nic jiného než překlad morseovky do angličtiny neumí. Navíc není úplně dokonalá. Kvalitu překladu mohou ovlivnit zvuky zvenčí, hluk, projíždějící auta atp. I tak ale stojí za vyzkoušení. Zejména samoukům přijde na začátku jejich cesty vhod.

Překladače pro PC

Překladač morseovky je vhodnější pro mobilní zařízení. Dotykový displej umožňuje pohodlný vstup a okamžité přehrání výsledku. Něco podobného samozřejmě nalezneme i u online překladačů.

Jelikož se Morseova abeceda masově nevyužívá, hledat možnost překladu u velkých hráčů typu Google či Microsoft je utopie. Prim v těchto vodách tedy hrají menší a nezávislé weby. Jeden z nejlepších je překladač od Stephena Phillipse. Ten přeloží zadaný text bez diakritiky do Morseovy abecedy. Výsledek si navíc můžete jednoduše přehrát, což drtivá většina ostatních stránek nenabízí.

Rychlost a princip překladu

Překlad získáte velice rychle. Pokud budete chtít převést text do morseovky a zadáte tuto práci stroji, vrátíte se ke způsobu, jakým fungovaly strojové překladače v 70. letech minulého století.

U morseovky totiž není potřeba hlídat gramatiku a slovosled. Daný text se přeloží písmeno po písmenku, což je největší rozdíl oproti lidským jazykům. Pakliže se rozhodnete některou z výše zmiňovaných aplikací či webů využít, na výsledek dlouho čekat nebudete.