Microsoft představil novou generaci neuronového překladače

Microsoft představil novou generaci neuronového překladače

Na začátku loňského roku vypustila společnost Microsoft první generaci svého neuronového překladače, který měl překládat složité věty z čínštiny do angličtiny se stejnou přesností a kvalitou jako člověk. Nyní však její vývojáři pokročili v oblasti výzkumu, a proto aplikují tyto nově získané poznatky do praxe.

Jakým způsobem bylo dosaženo vylepšení?

Dostupné vylepšení bude k dispozici v překladatelských systémech čínštiny, němčiny a také angličtiny. Celý systém zvyšuje kvalitu překladů, čímž také rozšiřuje aplikační scénáře, a to až o 11 procent oproti předchozí generaci neuronového překladače. Všechna tato vylepšení jsou výsledkem důkladného výzkumu, který dříve probíhal na starším systému, avšak nově je aplikován také na nejnovější software API. Ten disponuje jak architekturou neuronových sítí, tak také duálním učením.

Jaké se odehrály změny?

Zásadní změnu prodělal slovosled vět, který je nyní více přirozený a vypadá opravdu tak, jako by jej přeložil člověk.

Microsoft také zapracoval na překladu jednotlivých slovíček, jež jsou nyní překládány daleko přesněji, a dokonce jsou i skloňovány podle požadovaného významu daných vět. Ve výsledku působí překlad daleko přirozeněji a lépe se tak čte. Tato vylepšení jsou zatím dostupná sice pouze pro čínštinu, angličtinu a němčinu, avšak již během tohoto roku by se měly přidat další světové jazyky.

Kde si můžete nový překladač vyzkoušet?

Tento nový neuronový překladač je již zabudován v Android aplikaci Translator, která je volně dostupná na všechna mobilní zařízení. Zmíněná vylepšení jsou dostupná jak pro mluvenou řeč, tak pro psaný text. Překladač je dostupný také v internetovém prohlížeči Bing, kde si nyní budete moci vyzkoušet překlad celých webových stránek s vylepšenou čínštinou i němčinou.

I vy se můžete zaregistrovat do programu Microsoft API, čímž pomůžete výzkumu na zlepšení neuronového prohlížeče.