David proti Goliášovi. Jak se vede Seznam překladač?

Seznam překladač - logo

Jak si stojí Seznam překladač oproti ostatním překladačům?

I když si budete možná říkat, že překladač od Seznamu nikdo nepoužívá, opak je pravdou. Může se pyšnit až překvapivým počtem uživatelů, čímž se řadí vůbec k těm nejpoužívanějším překladačům v tuzemsku. Globálně se sice nemůže srovnávat s giganty Google a Microsoft v počtech uživatelů, avšak mezi ostatními konkurenty obstojí se ctí.

Největší uživatelskou základnou je pochopitelně Česká republika, a to hlavně díky používání internetového prohlížeče Seznam. Dalším důvodem jeho častého používání je pochopitelně kvalita překladu a fakt, že ho vymyslely české hlavy. Tím si dokáže získat až překvapivě velké množství uživatelů. Nabízí také mnohé funkce, které si podrobně představíme v následujících odstavcích.

Jak je na tom Seznam s počtem jazyků?

Když poprvé uvidíte číslo počtu překládaných jazyků, budete asi velice zklamáni. Je pravdou, že sedm světových jazyků není mnoho, avšak Seznam překladač dokáže tento nepříznivý fakt vykompenzovat jinými, velmi užitečnými funkcemi. Překlady jsou sice oboustranné, ale při porovnání s Google nebo Microsoft překladačem se tváří jako malinký trpaslík.

Oba zmíněné překladače totiž cílí především na celosvětové uživatele, takže oba disponují více než 50 světovými jazyky, mezi kterými se objevují i ty pro nás velice neobvyklé. Na druhou stranu, pro tuzemského uživatele jsou angličtina, němčina, francouzština, italština, španělština, ruština a slovenština naprosto dostačující, neboť málo kdy potřebuje přeložit text například do mandarínské čínštiny nebo do jazyka zulu.

Dá se na překlad spolehnout?

Nyní se blíže podíváme na kvalitu překladu. Před pár lety byl Seznam překladač mnohými profesionálními uživateli vychvalován před Google, protože v té době neměla tato americká společnost příliš kvalitní software na překládání. Mnoho věcí se však od té chvíle změnilo, a tudíž je situace diametrálně odlišná.

Nedá se přesně tvrdit, že by se Seznam od té doby zhoršil, spíše je tento posun způsoben masivním vylepšením Google. Co se týče samotné kvality překladu, tak na tom Seznam opravdu není vůbec špatně. Nabízí mnoho významů hledaného slova spolu s výslovností či synonymy. Mimo to se vám zobrazí i základní a pokročilejší fráze obsahující konkrétní překládané slovo, což je samozřejmě velice užitečné.

Je uživatelsky přívětivý?

Vývojáři Seznamu si určitě dali mnoho práce s vyladěním vzhledu a funkcí jejich překladače. Působí velice čistě a hlavně jednoduše, což je pro mnoho uživatelů obrovská devíza. Jeho používání není nijak složité, stačí pouze zadat hledané slovo a zvolit jazyk, do kterého jej chcete přeložit. Tím vaše práce prakticky končí, protože o ostatní se postará sám překladač.

Po kliknutí na tlačítko přeložit se vám zobrazí nejen překlad, ale i již zmíněné fráze, synonyma, a dokonce i skloňování, případně časování. V tomto ohledu se Seznam překladač dostává do popředí, neboť podobnou funkci nenabízí příliš jeho konkurentů. Jistě bychom nelhali, kdybychom tvrdili, že v tomto ohledu patří překladač od Seznamu vůbec k tomu nejlepšímu, co může člověk na internetu použít. Vše je krásně přehledné, tudíž nebudete nikde bloudit, a ještě se budete při překládání jednotlivých slov učit tolik potřebnou gramatiku.

Moje slovíčka

Nyní si popíšeme obvyklou funkci, kterou nabízí drtivá většina internetových překladačů. V tomto případě tedy Seznam nějak nevykukuje z řad konkurence, avšak na jeho obranu se sluší říci, že zrovna v této oblasti nelze vymyslet nějakou inovaci. List oblíbených slovíček bude totiž vždy pracovat na stejném či podobném principu. Jednoduše si tak pomocí hvězdičky označíte ta slova, která chcete zachovat, a ony budou automaticky přidány mezi vaše oblíbená.

V celkovém přehledu vybraných výrazů si je navíc můžete filtrovat dle jazyků a například si vytisknout slovíčka, která se chcete naučit. Tuto funkci ocení zejména překladatelé nebo studenti daného cizího jazyka, kteří takto uspoří velké množství času, neboť si nemusí slova vypisovat.

Procvičování slovíček

Další velice zajímavou, a hlavně užitečnou funkcí je takzvané procvičování. Jde o testovou část Seznam překladače, ve které se můžete nenásilnou cestou učit nová slovíčka ze 7 dostupných jazyků. Vybrat si můžete hned z několika okruhů, mezi kterými se například nachází roční období, rodina, sport nebo jídlo. Poté stačí zvolit typ testu, to znamená, zda chcete slova spojovat, či vybírat z více možností, anebo dokonce doplňovat přeložené slovo.

Jde tedy o výtečný způsob, jak si osvojit neznámá slova z daného jazyka. Podobnou funkci určitě žádný jiný překladač nenabízí, protože konkurence je zaměřena spíše na překlad, a ne na samotné učení. Seznam překladač je však komplexním pomocníkem, který nejen zvládá překlady jakýchkoliv výrazů, avšak ještě vám nenásilnou formou umožňuje jejich procvičování. Díky tomu se můžete v konkrétním jazyce neuvěřitelně zlepšit, neboť slovní zásoba je jednou z nejdůležitějších částí ovládání cizí řeči.

Historie překladů

Historie překladů je naprosto obvyklou funkcí nejen u internetových překladačů, ale také u slovníků. Je velice užitečná a prakticky dovedená k dokonalosti, tudíž na ní není potřeba cokoliv změnit. Samotným uživatelům pak velmi usnadňuje jejich počínání, neboť v případě častějších překladů jednoho slova jej není nutné znovu a znovu zadávat do příkazového řádku.

Jednoduše si můžete dané slovo vyhledat v historii a po prokliknutí se dostanete na stejnou stránku, jako kdybyste slovo obyčejně překládali. Tím pádem vám bude ušetřeno spoustu práce a času, který poté můžete investovat například do kontroly překladu nebo do učení se nových slovíček. Jak už bylo řečeno, tato funkce se stala již standartní u všech překladačů, a tudíž zde Seznam překladač nijak nezaostává, ani nevykukuje.

Jakými funkcemi disponuje?

Avšak Seznam překladač není pouze jednotvárným softwarem na překládání slov. Bez problémů si poradí i s celými větami či webovými stránkami. Jestliže používáte stejnojmenný prohlížeč a navštívíte cizojazyčnou stránku, objeví se vám v příkazovém řádku pejsek Krasty s českou vlaječkou. Tato ikona signalizuje možnost přeložení dané stránky do češtiny, což se uskuteční po kliknutí na pejska.

Pokud se budete chtít z jakéhokoliv důvodů podívat zpět na originální texty, stačí pouze vyhledat již zmiňovanou ikonu Krastyho a prokliknutím se dostanete zpět na zdrojovou webovou stránku. Tento druh překladu je velice rychlý a hlavně jednoduchý. Jedním kliknutím se celá stránka neprodleně přeloží a dalším kliknutím se celá akce vrátí zpátky.

Funkci překladu webů nabízí většina větších překladačů včetně Google a Microsoft. Seznam se s nimi však může směle měřit, neboť minimálně v rychlosti přeložení je srovnatelný. Ani kvalita překladu není vůbec špatná, ovšem některá slova by mohla být zpracována lépe.

Nový beta slovník

Nesmíme zapomenout ani na budoucnost Seznam překladače. V těchto chvílích probíhá testování nového slovníku, pomocí kterého by se měl Seznam dostat ještě výše v hodnocení internetových softwarů tohoto typu. Hlavní změnou je výměna dodavatele slovníků, kterými se nyní stala společnost Lingea. Jejich dlouholeté zkušenosti poskytnou Seznamu cenné informace o překladech, díky čemuž se doufejme, podaří dokonale vyladit drtivou většinu překládaných slov.

Jistě si všimnete i nového vzhledu, který vypadá velice moderně, avšak zároveň jednoduše. Celý slovník je vyveden v jednotném designu, jež se bude jistě líbit všem uživatelům. Z rychlosti a kvality překladu však nová verze nijak neslevila, ba naopak. Pokud navíc uvážíme, že je stále v testování, pak nevykazuje žádné velké vady, ani kazy, což je určitě velice přínosné.

Můžeme se tedy velmi těšit, až Seznam celý překladač spustí a my všichni se tak budeme moci vrhnout do víru nových překladatelských možností. Tímto novým softwarem se Seznam řadí v České republice po bok Microsoft a Google, kteří v něm získali více než obstojného konkurenta.